Walmart-ova "klikni in prevzemi" rešitev v ZDA

s_1530099509387

Walmart-ova velika objava

Leta 2015 je Walmart objavil novo večkanalno strategijo, namenjeno spodbujanju rasti prodaje z okrepitvijo poslovanja na področju spletnega nakupovanja. Glavna motivacija je bila prehiteti giganta spletnega nakupovanja in povzročitelja motenj na trgu Amazon, ki po vsem svetu spreminja način maloprodaje.

Načrt

  • Izboljšanje večkanalne izkušnje v prodajalnah
  • Optimizacija zmogljivosti dobavne verige z namenom znižanja stroškov
  • Zgraditi globoke digitalne odnose s strankami

Walmart je v okviru nove večkanalne strategije preučil ponudnike tehnologije "klikni in prevzemi".

Cilj je bil najti rešitev BOPIS (prevzem spletnega nakupa v trgovini). Rešitev bi stranki zagotovila nemoten in enostaven postopek od spletnega naročila do prevzema. Walmart je leta 2016 za pilotni program izbral rešitev Cleveron 401 (znano kot Pickup Tower). Po uspešnem preizkusu se je Walmart odločil Cleveron 401 namestiti v prodajalne po ZDA. Do konca leta 2019 bo v ZDA nameščenih približno 1.600 prevzemnih stolpov. Walmart je prevzemne stolpe postavil tudi v nekaterih svojih trgovinah v Kanadi.

s_1529484550009

Izzivi načina "klikni in prevzemi"

Walmart-ova nova večkanalna strategija je vključevala uvedbo rešitve "klikni in prevzemi", ki bi izpolnila njihovo vizijo o vključevanju potrošnikov in pomagala prihraniti čas in denar stranke. Naraščajoča količina spletnih nakupov in paketov predstavlja več izzivov, ki jih lahko pomaga rešiti učinkovita "klikni in prevzemi" rešitev.

Zmanjšanje operativnih stroškov načina "klikni in prevzemi"

Učinkovita večkanalna strategija se odziva na pričakovanja kupcev glede izpolnitve svojih zahtev. To zahteva preoblikovanje dobavnih verig in logističnih postopkov iz linearnih v porazdeljene modele, kar v bistvu spremeni fizične prodajalne v centre za izpolnjevanje spletnih nakupov. To omogoča znatno krčenje dobavne verige in znižanje stroškov logistike.
  • Znižanje stroškov skladiščenja v prodajalnah - hitro rastoče količine paketov zavzamejo dragocen prostor v skladišču.
  • Znižanje stroškov dela v prodajalni - ročni prevzem "klikni in prevzemi" je delovno intenzivna storitev in stroški naraščajo z obsegom paketov.

Rešitve za "zadnji del poti dostave"

Walmart lahko s tehnologijo "klikni in prevzemi" izniči stroške "zadnjega dela poti dostave" tako, da izkoristi svoj vozni park z več kot 6.700 tovornjaki za dostavo izdelkov neposredno iz centrov »za izpolnitev naročil« do svojih 4.700 prodajaln. To pomeni znatne prihranke pri prevoznih stroških.

Ti prihranki se delijo s stranko, namreč nadaljuje se dediščina ključnih vrednot in prihranka stroškov za stranke, hkrati pa se zagotavlja enostavnost in udobje.

s_1530098344267

"klikni v prevzemi" rešitev

Cleveron 401 (imenovan tudi prevzemni stolp Pickup Tower)

Walmart z višino približno 5 metrov in širino (2,5 metra) je postavil paketne robote Cleveron 401 (imenovane Pickup Tower) na sprednjo stran prodajaln, blizu blagajne. Walmart-ovi kupci preprosto izbirajo med milijoni izdelkov, ki so na voljo na Walmart.com, in ob nakupu izberejo možnost »Prevzem«.


Ko izdelek prispe v lokalno prodajalno, ga sodelavec naloži v prevzemni stolp, ki za Walmart vsebuje do 300 majhnih do srednje velikih paketov. Stranka prejme obvestilo preko Walmart-ove aplikacije za pametni telefon ali elektronske pošte. Ko kupec prispe v trgovino, stopi do prevzemnega stolpa in optično prebere črtno kodo, poslano na svoj pametni telefon. Naročilo prejme v manj kot minuti.


s_1530102150908

Cleveron 402

Walmart za pakete večjih dimenzij uporablja drugo Cleveron-ovo rešitev, Cleveron 402. Le-ta je prav tako avtomatizirana samopostrežna rešitev "klikni in prevzemi" načina prevzema, vendar se lahko razširi in lahko hkrati sprejme od 226 do 1.400 paketov.

Več o Cleveron 402
s_1529487574750
1600
Število Cleveron-ovih terminalov v Walmart-u do konca leta 2019
480 000
Število vrat in pladnjev v terminalih v letu 2019
s_1530102423718

Rezultati "klikni in prevzemi" načina

Po navedbah Forbes-a ima Walmart na bojnem polju "klikni in prevzemi", način prevzema ogromno prednost pred Amazon-om in Cleveron-ovi paketni roboti igrajo bistveno vlogo pri preusmeritvi prednosti v Walmart-ovo korist.

Pri Walmart-ovi večkanalni strategiji ponujajo prevzemni stolpi avtomatizirano rešitev samopostrežnega "klikni in prevzemi" načina prevzema. Kupcem s hitro in enostavno izkušnjo prevzema pomaga prihraniti čas in denar.

Po uspešnem testnem obdobju je Walmart napovedal, da bodo program prevzemnih stolpov razširili na druge lokacije po državi. Do konca leta 2019 bo nameščenih približno 1.600 prevzemnih stolpov, s čimer bo možnost hitrega prevzema na voljo več kot polovici prebivalstva ZDA. Vsak prevzemni stolp ima priložene omarice za prevzem (na sliki), ki omogočajo zbiranje tudi večjih predmetov.

s_1530102739223

Znatni prihranki pri stroških

Avtomatizirana rešitev "klikni in prevzemi" načina prevzema Cleveron 401 je za 80% učinkovitejša od katere koli ročne storitve "klikni in prevzemi" načina prevzema.

  • Cleveron 401 lahko shrani do 500 izdelkov, vendar ima talno površino le 5,4 m²
  • Avtomatizirano samopostrežno prevzemanje zmanjša stroške obdelave paketov.
  • "Klikni in prevzemi"način prevzema v prodajalnah zniža stroške zadnjih korakov dostave.

Večja uporabniška izkušnja

Mark Ibbotson, izvršni podpredsednik centralnih operacij Walmart-a v ZDA, je na konferenci Shoptalk leta 2018 dejal, da je NPS ocena (moč promocije strank podjetja) prodajaln s prevzemnimi stolpi zrasla za 500 osnovnih točk. Ocena NPS se uporablja kot posredno merjenje splošnega zadovoljstva kupca z izdelkom ali storitvijo podjetja in zvestobe stranke blagovni znamki.

V tekmi z Amazon-om

90% Američanov živi v oddaljenosti od trgovine Walmart v krogu 1 milje in Walmart na teden postreže več kot 140 milijonov kupcev. Z uvedbo dodatnih večkanalnih načinov nakupa, katerih namen je združiti svoje fizične in digitalne kanale, lahko Walmart bolje izkoristi ogromne površine svojih klasičnih prodajaln in tako konkurira Amazon-u.

Prihranki stroškov, ki so jih povzročile rešitve "klikni in prevzemi", so Walmart-u pri boju proti Amazon-ovemu članskemu modelu Prime pomagali tudi pri razvoju diskontnih programov, kot je Pickup Discounts.

Povečan promet pešcev in prodaja

Način prevzema "klikni in prevzemi" v prodajalnah pretvori spletni promet v obiske v prodajalni. Mark Ibbotson, izvršni podpredsednik centralnih operacij pri podjetju Walmart v ZDA, je na konferenci Shoptalk 2018 dejal, da so prodajalne, ki so opremljene s Cleveron 401 (imenovanim Pickup Toweri) povečale prodajo v prodajalnah.

Študija trendov nakupovanja pri potrošnikih v praznični sezoni leta 2017 je tudi pokazala, da je 40% kupcev uporabljalo "klikni in prevzemi" način prevzema, 90% pa jih je kupilo še dodatne izdelke, ko so se že enkrat nahajali v prodajalni.

Več prihodkov od spletnih nakupov

Aprila 2018 je Walmart objavil način Pickup Discount, znižanje cene za določene izdelke, ki so dostopni le na spletu (ki se ne morejo kupiti v prodajalni), ki jih kupci kupijo na spletu in jih za prevzem pošljejo v katero koli trgovino Walmart (prednost BOPIS - kupi na spletu, prevzemi v prodajalni).

Odzivi končnih kupcev

Začetne povratne informacije o Walmart-ovi izkušnji s prevzemnim stolpom so bile zelo pozitivne, saj so bili mnogi potrošniki šokirani nad hitrostjo prevzema izdelkov in enostavnostjo uporabe.

Eden od milenijskih kupcev je dejal: "Mislim, da je to odlična ideja za hiter način življenja, do katerega smo se razvili". Poročevalec Business Insider-ja je ppreizkusil Prevzemni stolp in dejal: »Po prevzemu izdelkov smo zapustili prodajalno. To je bila najlažja in najbolj priročna izkušnja v Walmart-u, kar smo jih kdaj koli imeli.«
s_1530103674092

Strojna oprema

Walmart je za avtomatizacijo "klikni in prevzemi" načina prevzema uvedel Cleveron 401 in 402

Programska oprema

Walmart ima po meri izdelan uporabniški vmesnik in ima vgrajeno integracijo s svojimi podpornimi sistemi 

Vzdrževanje

Nadzor in vzdrževanje na daljavo in na kraju samem
s_1529494656103

»Meni osebno je najljubši naš Pickup Tower. Podobno kot visokotehnološki prodajni avtomat za vaša spletna naročila ta funkcija tudi v nekaterih naših prodajalnah omogoča, da s skeniranjem črtne kode, poslane na vaš pametni telefon, predmete prevzamete v manj kot minuti. Pilotna faza je bila tako uspešna, da jo bomo razširili na druge lokacije po državi.«

Mark Ibbotson
Izvršni podpredsednik centralnih operacij za Walmart v ZDA

Preberite več o drugih primerih

Največji svetovni prodajalec oblačil na drobno uporablja paketne robote s "klikni in prevzemi" strategijo, ki omogoča čim hitrejši in intuitiven prevzem paketov v prodajalnah.Inditex nakupovalno izkušnjo izboljšuje z integracijo prodajaln in interneta, kar izpolnjuje naročnikova pričakovanja.

Oglejte si primer

"klikni in prevzemi" rešitev za Asda spletna naročila, zaradi česar je prevzem paketov v prodajalnah hitrejši in bolj priročen.

Oglejte si primer

Za dodatne informacije pokličite ali pošljite elektronsko pošto

Edith Väli

E-pošta:  [email protected]