Inditex Click & Collect-avhämtningslösning

s_1530013283593
Världens största modehandlare använder Cleverons robotbaserade Click & Collect-paketleveransterminal, som förvandlar manuell paketleverans i butik till automatiserad självbetjäning vid avhämtningen
s_1530013320588

Inditex – världens största modehandlare

Inditex är en av världens största modehandlare, med åtta varumärken (Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home och Uterqüe) och 7 490 butiker på 96 marknader runt om i världen.

År 2017 var integrationen av Inditex-butiker och online en verklighet på totalt 49 av de 96 marknader där Inditex-varumärken finns. Koncernens onlineförsäljning ökade med 41 % år 2017 och nådde 10 % av den totala försäljningen, 12 % på alla marknader som har online-närvaro. Enligt Inditex resultat för år 2018 ökade onlineförsäljningen med 27 % till 3,2 miljarder euro och nådde 14 % av försäljningen på marknaderna med både fysiska butiker och en onlinebutik. Utvecklingen av den integrerade butik- och onlinemodellen förespråkar en utvidgning av koncernens online-närvaro. Som ett resultat kommer alla gruppens varumärken att finnas tillgängliga online över hela världen år 2020.

Baserat på åtagandet att erbjuda sina kunder en shoppingupplevelse som uppfyller högsta standard, utvecklar Inditex nya projekt och tekniker som gör det möjligt för dem att erbjuda bättre service. Vad detta beträffar, bestämde sig Inditex för att testa Cleveron 402 – en robotbaserad Click & Collect-paketleveransterminal, som förvandlar manuell paketleverans i butik till automatiserad självbetjäning vid avhämtningen.
s_1530013721608

Click & Collect-utmaningar för återförsäljare

Allteftersom slutkonsumenterna börjar värdera tid och bekvämlighet görs fler och fler köp online. Den globala online-detaljhandelsförsäljningen växer och uppskattas uppgå till 8,8 % av den totala detaljhandelsförsäljningen 2018 jämfört med 7,4 % 2016. Den största utmaningen med växande onlineköp är att upprätthålla en hög standard för kundupplevelsen genom alla kanaler, vilket säkerställer en snabb och bekväm service för kunderna. Enligt Click & Collect-erfarenheten är den svagaste länken leveransen för den sista sträckan, som ger flera problem – växande logistikkostnader, brist på lagringsutrymme, ökande arbetsbelastning vid betjäning av kunderna och ytterligare arbetskraftskostnader.

Kundupplevelsen försämras på grund av den tid kunden måste vänta på att paketet ska levereras hem eller tid spenderad i kassakön.
s_1530013790520

Lösningen

Zaras "köp online, hämta i butik" -koncept med Cleveron 402

Inditex har installerat Cleverons robotbaserade paketterminal Cleveron 402:s Click & Collect-lösning, vilket ger Zaras kunder möjlighet att hämta sina inköp i butiken på bara några sekunder.

- När kunden gör en beställning hos Zara.com och väljer butiken som upphämtningsplats, får hen orderns PIN-kod och en QR-kod
- Kunden får besked när beställningen är fullbordad och redo för avhämtning
- Kunden anger PIN-koden eller skannar QR-koden vid paketterminalen inne i butiken
- Cleveron 402 delar ut onlinebeställningen till kunden inom några sekunder

Kundupplevelse

Att använda Cleveron 402 är intuitivt enkelt för den anställda som lägger dit paketen, och även för kunderna eftersom de inte behöver någon hjälp från butikspersonalen. Förloppet tar bara några sekunder, vilket säkerställer en positiv kundupplevelse. Integrationen av online- och fysisk närvaro översätts till en förbättrad shoppingupplevelse för kunderna.

s_1530015182674

Cleveron 402 – den största och snabbaste robotbaserade paketleveransterminalen

Cleveron 402 är världens största Click & Collect-avhämtningslösning, som kan hantera upp till 3 600 paket. Terminalen sorterar och organiserar dem optimalt inuti terminalen, efter paketens storlek.

  • Delar ut paket till kunderna på några sekunder
  • Modulär design erbjuder flexibla storlekslösningar
  • Kan monteras inuti väggen så att den är kompatibel med butikens inredning
Mer om Cleveron 402
s_1530015662671

Bevisade resultat leder till att fler robotar rullas ut

Cleveron 402-paketterminals pilotprojekt var i Zaras A Coruña-butik i oktober 2017.

Detta pilotprojekts framgång säkerställde att Inditex använde samma praxis i sin flaggskeppsbutik i London Stratford, som öppnade i maj 2018. Butikens Click & Collect hanteras av två Cleveron 402, som tillsammans kan rymma upp till 2 400 paket.

Den berömda Zara Vittorio Emanuele-butiken i Milano har en Cleveron 402 som är täckt med antik mässing, för att matcha det renoverade ultra-chica och lyxiga utseendet.
s_1530016554471
Inditex fortsätter sina ansträngningar för att kombinera offline och online shopping och säkerställa en positiv kundupplevelse.

Framgången med detta tillvägagångssätt återspeglas också i koncernens ekonomiska resultat. Inditex VD Pablo Isla har betonat att styrkan i den integrerade butiken och onlinemodellen, stärkt av fortsatt innovation, driver på solid tillväxt och ett anmärkningsvärt skapande av jobb. (Inditex)

Läs andra fallstudier

Under 2015 tillkännagav Walmart en ny strategi den allsidiga kanalen, utformad för att öka försäljningstillväxten genom att stärka sina e-handelsföretag.

En Click & Collect-lösning för Asdas onlinebeställningar, som gör paketavhämtningen i butiken snabbare och bekvämare.

För ytterligare information, ring eller skicka e-post

Tarmo Tamm
Chef för  försäljningsdivisionen

e-post:
[email protected]