CollectNet – en delad mjukvaruplattform för leverans av paket

s_1530081142723

Vad är det?

CollectNet är en mjukvaruplattform som integrerar paketterminaler till delade och icke-delade nätverk. Detta gör det möjligt för CollectNet att tillhandahålla hanteringstjänster för paketleveranser till paketterminalägare, logistikoperatörer och slutanvändare.

Programvaran ger åtkomst till plattformen via en mobilapplikation och online-självbetjäning i en online-miljö. Nätverksanvändarna har dygnet runt-överblick över sina paket och paketterminalerna, med möjlighet att skicka avhämtningsmeddelanden, göra inventering och visa pakethistorik.
s_1530083075168

Fördelar med CollectNet

Med hjälp av en programvaruplattform som hjälper till att hantera paketleveranser förenklas den dagliga driften för alla medverkande, från återförsäljare användande den allsidiga kanalen till transporttjänstleverantörer och, viktigast av allt, för slutanvändaren.

Avhämtning av onlinebeställningar i återförsäljarens butik

En återförsäljare med strategin "köp online, avhämta i butiken" kan köpa ett smart skåp, som gör det möjligt för återförsäljaren att optimera leveransprocessen i butiken och göra upphämtningen mer bekväm för kunden.

Efter att skåpet har installerats kan återförsäljaren skapa ett användarkonto på CollectNet-plattformen och lägga till ett paketskåp-ID till skåpet på sitt konto, så blir maskinen fullt funktionell snabbt och med minimal ansträngning. När ett paket sätts in i skåpet delar CollectNet beställningskoden med kunden, som sedan kan komma och hämta paketet. Återförsäljaren har också möjlighet att välja att dela det smarta skåpet med nätverket, eller inte. Genom att dela smarta skåp med partners kan återförsäljaren tjäna pengar på det tomma utrymmet i skåpet.
s_1530082138580

En kostnadsbesparande lösning för logistiktjänstleverantörer

Logistikleverantörer sätter vanligtvis upp sina paketskåpsnätverk eftersom det är det mest effektiva leveransalternativet för den sista sträckan idag. Detta kräver betydande investeringar, och ibland ställs paketskåpet upp alldeles intill konkurrentens. En kostnadsbesparande lösning för logistiktjänstleverantören skulle vara att använda ett delat paketskåpsnätverk. CollectNet hjälper logistikleverantörer att dela redan befintliga paketleveransnätverk och kan också integrera nya paketskåp i plattformen.

Leveransprocessen är enkel: kurirerna från olika logistikleverantörer tar emot ett paket, hittar det bäst lämpade delade paketskåpet, får åtkomst och sätter in paketet i skåpet. CollectNet-plattformen hjälper till att dela avhämtningskoden med paketmottagaren och mottagaren går till skåpet när det passar hen att hämta paketet.

s_1530082591617

CollectNets nätverk

  • Ett delat nätverk med 8 Cleveron 401-paketterminaler i fyra städer i Estland
  • Slutet nätverk av Cleveron 301 smarta brevlådor i ett hyreshus i Tallinn, Estland
  • Några slutna nätverk hos företag som använder Cleveron 301 smarta paketskåp för Click & Collect i Estland
  • Cleveron tillhandahåller underhåll på plats och fjärrunderhåll, samt fjärrövervakning

Underhåll

  • Teknisk fjärrövervakning av Cleveron
  • Fjärrunderhåll av Cleveron
  • Underhåll på plats av Cleveron

s_1530083347927

Kunder hos CollectNet-plattformen

DHL Express var det första budföretaget som valde CollectNet, snarare än att inrätta ett eget nätverk av paketterminaler. Förutom DHL används CollectNet av flera mindre kurirföretag, som levererar paket mellan Cleveronstationerna i Tallinn och Tartu.

CollectNet som en gratis överlämningspunkt ökar också i popularitet, eftersom det ger en chans att överlämna paket utan att behöva boka in ett möte.
DHL logo

År 2017 gick paketleveransföretaget DPD också med i CollectNets nätverk och började använda Cleveron 401 som paketavhämtningsplatser för sina kunder.

Rainer Rohtla, VD för DPD, uppgav att samarbetet med Cleveron ger innovativa lösningar, vilket är en av DPD:s prioriteringar rörande e-handelstillväxten. Paketvolymen ökar varje månad och med Cleverons hjälp har DPD lyckats utöka sitt leveransnätverk. Förutom det delade nätverket är DPD också en partner för det slutna nätverket av smarta brevlådor och slutna företagsnätverk.

DPD logo

s_1530083582072

Ett delat paketterminalnätverk är en enkel idé, men ändå en revolution inom leveranser för den sista sträckan. Idag finns det inget bevis för det delade nätverkskonceptet i världen. Det finns dock många nystartade företag som vi. Vår styrka är Cleveron. Det är ryggraden i hela vårt koncept, från mjukvara till hårdvara och allt däremellan.

Kaur Ojakivi
Direktör, CollectNet

Läs andra fallstudier

Under 2015 tillkännagav Walmart en ny strategi den allsidiga kanalen, utformad för att öka försäljningstillväxten genom att stärka sina e-handelsföretag.

Världens största modeförsäljare använder en robotbaserad Click & Collect-terminal för paketleverans, vilken erbjuder kunderna ett snabbt och intuitivt självbetjänande avhämtningssystem i butikerna. Inditex förbättrar shoppingupplevelsen genom att integrera butiker och online, eliminerar alla gränser för att uppfylla kundens förväntningar.

För ytterligare information, ring eller skicka e-post

Tarmo Tamm
Chef för  försäljningsdivisionen

e-post:
[email protected]