Vår historia

Cleveron ligger i framkant inom innovation, med över 10 års
erfarenhet av att vara ledande inom sitt område.

1993

1993 grundade Arno Kütt, en av Cleverons ägare, AS Eerung – ett företag som tillverkade och sålde möbler.

2000

Efter att en kund köpte möbler på en utställning med hjälp av en digitalkamera (bilder skickades till personer hemma, som valde ut en möbel), bestämde de sig för att börja handla med möbler online. Det är så onlinebutiken ON24 föddes.

2006

ON24, en ledande möbelbutik online i Estland och Finland (www.on24.ee, www.on24.fi) skapade sin logistikavdelning för att leverera beställda varor till kunder med kurir.

2007

ON24-logistikavdelningen började utveckla hårdvara och mjukvara för automatiserade paketmaskinsnätverk. Avdelningen växte till ett logistikföretag. Namnet Cleveron registrerades, men i början använde företaget namnet SmartPOST. SmartPOST började utveckla ett paketskåpsnätverk för den sista sträckan.

2009

SmartPOST började tillhandahålla automatiserade paketskåpstjänster. Snart blev skåpen populära avhämtningsställen för slutkunderna, och inom några år fick SmartPOST en marknadsandel på 20 % i Estland.

2010

Efter att ha varit verksamt i två år såldes nätverket med paketskåp, tillsammans med varumärket SmartPost, till Itella Corporation (tidigare finska Posten). Efter transaktionen började företaget använda namnet Cleveron och fokuserade på utveckling av mjukvara och hårdvara för automatiserade Click & Collect-paketlösningar.

2011

Cleveron introducerade konceptet Cleveron 401 (The PackRobot) – en ny generation av automatiserade paketterminaler med den högsta volymen lagrade paket per kvadratmeter.

2014

Cleveron lanserade nya Cleveron 302 (The CleverBox) – ett automatiserat paketskåp med unika lådöppningar för små paket och brev.
Cleveron öppnade den nya monteringsanläggningen i Viljandi, Estland, för att möta den ökande efterfrågan på Cleverons produkter.
I slutet av år 2014 hade Cleveron förutom i Estland även kunder i Spanien, Norge och Brasilien.

2015

Cleveron introducerade automatiska paketterminaler i Nordamerika.
Cleveron lanserade nästa generations paketleveranslösning Cleveron 401, som dramatiskt förbättrar leverans- och avhämtningsmöjligheterna hos paketnätverk.
Under 2015 började Cleverons produkter också installeras i Ungern och Finland.

2016

Cleverons servicemärke CollectNet lanserade det öppna nätverket till ett pilotprojekt för paketavhämtning i Estland. Nätverket använder Cleveron 401 paketavhämtningslösning.
Walmart lanserade ett pilotprojekt för att testa 5 Cleveron 401-packrobotar till sina köp online/hämta i butik-lösning i USA.
Packroboten Cleveron 401 utsågs till "Delivery Innovation of the Year" av Postal Technology.
I slutet av 2016 kunde Cleverons paketautomater också hittas i Bulgarien, Tyskland och USA.

2017

Grundarna av Cleveron och ON24, Arno Kütt och Peep Kuld, utsågs till EY Estonian Entrepreneurs of the Year av EY Estonia, en medlem av Ernst & Young Global. Tävlingen värderar innovation, entreprenörskap, socialt ansvar och ledarskap i affärer.   
Cleveron utvecklade en ny världens största, utvidgbara robotbaserade paketterminal med namnet Cleveron 402 (The CleverFlex).
Cleveron nådde 100 anställda.
Världens snabbaste offentliga leveransservice för drönare öppnades i Cleverons hemstad Viljandi. Under två veckor erbjöd Cleveron möjligheten att beställa en drink via sms och få den levererad med drönare.
Den första Cleveron 402 installerades i Inditex Zara-butik i A Coruña, Spanien.
Bloomsburg University i USA valde Cleveron 302 som sitt automatiska paketskåp för universitetsområdets postrum, för att göra pakethantering och avhämtning effektivare och snabbare.
Packroboten Cleveron 401 vann brons vid de världsberömda Edison Awards.
Cleveron installerade världens första molnbaserade smarta brevlåda i hyreshuset Laeva i Tallinn, Estland. Brevlådan är baserad på den smarta paketskåpslösningen Cleveron 301 (The SnapLocker).
Walmart tillkännagav sin plan att utöka sitt nätverk av packroboten Cleveron 401, även känd som Pickup Towers, över hela USA. I slutet av 2018 hade Walmart 700 Cleveron 401 i sina butiker.
I slutet av 2017 återfanns världens största återförsäljare Walmart och världens största modeförsäljare Inditex bland Cleverons kunder.

2018

Den första Cleveron 401 i Storbritannien installerades för pilotprojektet hos den brittiska återförsäljaren Asda. Cleveron 401, även kallat Parcel Tower, möjliggör både automatiserad självbetjäning och returer i Asdas Trafford Park-butik i Manchester.

Cleveron installerade två av världens största Click & Collect-paketrobotar Cleveron 402 i Zaras revolutionära flaggskeppsbutik i Stratford. Den Londonbaserade butiken har en separat avdelning för onlinebeställningar och Cleveron 402 hanterar paketavhämtningen. Tillsammans kan de två robotarna hantera 2 400 paket.
Cleveron hade ett pilotprojekt för Cleveron 201, ett personligt paketskåp, i utvalda områden i Estland för att testa den fungerande prototypen. Cleveron 201 är Cleverons första paketautomat som är speciellt skapad för privat bruk. Målsättningen är att erbjuda ultimat bekvämlighet och spara tid – paketskåpets ägare kommer aldrig att behöva vänta på att paketet kommer fram med kuriren. Istället väntar paketet redan på dem när de kommer hem. Cleveron 201 lagrar vanlig post, paket och mat. Det drivs med Cleverons programvara CollectNet

Cleveron utsågs till Årets företag 2018 i Estlands Entrepreneurship Awards 2018. Vi utsågs även till Design Applier of the Year och Innovator of the Year, samt var ett av de tre bästa företagen i kategorin Exporter of the Year.

Cleveron öppnade den nya utbyggnaden av utvecklingscentret, som lade till 7 500 m2 till den befintliga 3 000 m2 monteringsanläggningen, vilket tredubblade tillverkningskapaciteten.

Cleveron utsågs till Transatlantic Company of the Year, vid Transatlantic Business Conference 2018 i Tallinn. Priset är en del av programmet Transatlantic Business Awards, som anordnas av American Chamber of Commerce Estonia, Amerikanska ambassaden i Tallinn och Baltic American Freedom Foundation.
Paketroboten Cleveron 401 installerades i fem av Canadian Tires butiker över hela landet, i Vancouver, Calgary, Saskatoon och Toronto.
Cleveron presenterade sin första robotkurirprototyp på Robotex International.

2019

Cleveron nådde 200 anställda.
Cleveron öppnade en akademi för att erbjuda professionell högre utbildning, i samarbete med Estonian Entrepreneurship University of Applied Sciences. Cleveron Academy kommer att ta emot 20 studenter som är intresserade av programvaruutveckling inom robotik.
Cleveron uppnådde ett företagsrekord - 5 nya kunder på 2 månader. Cleveron inledde ett samarbete med världens största återförsäljare av sportutrustning, Decathlon SA , som har totalt 1 500 butiker. Decathlon är det femte stora företaget som har lagts till på Cleverons lista över kunder under de senaste två månaderna. Utöver Decathlon, utvidgade Cleveron sin verksamhet över hela Europa. I maj inledde Cleveron ett samarbete med det tjeckiska logistikföretaget Zàsilkovna och den norska återförsäljaren av sportutrustning XXL. Nya Zeelands The Warehouse tillkom som kund, tillsammans med den latinamerikanska detaljhandelsgiganten Falabella Retail, som är baserad i Chile. Hittills har Cleveron totalt 22 kunder över hela världen, inklusive världens största återförsäljare Walmart.
Cleveron lanserar Cleveron 501 - världens första livsmedelsrobot med två temperaturzoner
Cleveron lanserar den mest kompakta paketroboten hittills – Cleveron 403

2020

Cleveron välkomnar Dujardin Remmers, Vigatec och InStore Solution (Groupe Interway) som sina officiella distributörer
Cleveron lanserar sin första apotekslösning med Etos

För ytterligare information, ring eller skicka e-post

Tarmo Tamm
Chef för  försäljningsdivisionen

e-post:
[email protected]